Растениевъдство - май » Съвети в земеделието

май 30, 2024

Растениевъдство – май

Основните мероприятия през месец май включват опазване на културите от болести и неприятели.

При житните култури се правят обследвания за поява на брашнеста мана, листни и стъблени ръжди, септориоза, листни въшки, житни мухи, пиявици и най-вече житни дървеници. При достигане на праговете за икономическа вредност се извежда съответната химическа борба.

При царевицата и слънчогледа основните мероприятия включват мерките за опазване от плевели в началния етап на развитие, които включват третиране с хербициди или двукратно окопаване и загърляне. С първото окопаване може да се извърши и азотно подхранване. Посевите трябва да се наблюдават за поява на брашнеста мана и нериятели и при нужда да се третират с подходящи препарати. По-ранните посеви с царевица трябва да се наблюдават за поява на хоботници и при достигане на ППВ да се третират с подходящ инсектицид.

При памука и фъстъците трябва да се изберат подходящите хербициди, които трябва да се внесат:

  • след сеитба, преди поникване на културата;
  • или вегетационно.

При избирането на един от двата начина на използване на хербицидите трябва да се отчете фазата на развитие на културата и фазата на плевела.

При тютюна преди изнасяне на разсада на полето направете поредното пръскане с инсектициди, които действат едновременно на тютюневия трипс и листните въшки със следните инсектициди – Вазтак нов 100 ЕК – 30 мл/дка, Нуреле Д – 70 мл/дка и др. Непосредствено преди разсаждане на тютюна можете да приложите следните почвени хербициди: Гоал 2 Е – 100 мл/дка, Девринол 4 Ф – 400 мл/дка и др.