Пчеларство - август » Съвети в земеделието

май 29, 2024

Пчеларство – август

Фенологичен календар

През август месец в повечето райони главната паша вече е преминала. Само в Южна България в някои райони, където се отглежда, памук пашата е в разгара си. Пчелите успяват не само да съберат памуков мед в магазините за центрофугиране, но и се запасяват с такъв мед за зимата. Памукът е растение, което отделя добре нектар. Тютюнът също продължава да цъфти и осигурява нектар на пчелите, когато няма почти никаква друга паша. Когато има дъждове, по нивите се появява много синап, който цъфти. В някои планински райони пчелите събират през месец август мед от балканска чубрица. Те събират и манов мед от иглолистните дървесни видове и от жълъда на дъба. Парковете се отрупват с цвят от софората. Цъфтят също кариоптеризисът, елшолцията, бръшлянът, канадската златна пръчка (солидаго). В градините цъфтят астрите (димитровчетата), хризантемите и други късни цветя, които дават нектар и прашец. Най-добрата късна паша за подбуждане и есенно развитие на пчелните семейства осигуряват смесените ниви от царевица със слънчоглед и царевица с комунига за силаж. От тях пчелите принасят нектар и се запасяват с прашец.

 

Състояние на пчелните семейства

Пилото е намаляло на и се разпростира на 4-6 пити. Пчелите принасят меда от крайните пити на средните, за да бъде той близо до пчелното кълбо през наближаващата зима. Пчелите започват да гонят търтеите са от кошерите. Когато няма подбудителна паша от късно цъфтяща растителност, майките започват да ограничават силно яйце снасянето си. Това явление се наблюдава масово при семейства със стари майки. Тъй като старите пчели вече умират, а количеството на младите е по-малко, семействата започват да отслабват. Кражбата е често явление при отваряне на кошерите през деня. Пчелните семейства усилват охраната на входа, където може да се наблюдава борбата им с пчели крадци или с оси.

 

Работа на пчеларя

 В зависимост от състоянието на пчелните семейства, пчеларят трябва да вземе мерки, както за есенното им развитие, така и за запасяването и с храна. Когато има блокове с памук, тютюн или късно цъфтящ фуражен слънчоглед, пчелинът трябва да се откара там. При липса на такава възможност, пчеларите трябва да започнат своевременно да подхранват пчелните семейства. Прави се подбудително подхранване за отглеждане на млади пчели за зимата. Освен това трябва да се прави подхранване за запасяване на пчелните семейства с храна за зимата. Оказва се помощ на осиротелите и търтовъчните семейства. Полагат се грижи за помощните семейства. Следи се за евентуална поява на американски гнилец. Необходимо е да се направи третиране на болните от вароатоза семейства.