Овощарство - септември » Съвети в земеделието

април 22, 2024

Овощарство – септември

През месец септември продължават беритбите на много от овощните видове. Узряват есенните сортове ябълки, като:

  • Златна Пармена, Джонатан, клонове на Червена превъзходна и Златна превъзходна, Канадска ренета, Английска зелена ренета, Муцу и др.

Зреят зимните крушови сортове като:

  • Хардиева, Боскова, Харденпонтова масловки, Пекъмс Триумф, Попска и др.

От костилковите видове зреят късните прасковени и сливови сортове.

При прасковите това са:

  • Файет, Бейбиголд 9, Хелфорд.

При сливите това са:

  • Габровска, Стринава и Кюстендилска синя.

Продължава брането на малини от сортовете Люлин и Херитидж.

Започва прибирането на орехите.

В овощната градина се извършват голям брой агротехнически мероприятия. Извършват се редовни окопавания. Ако времето е топло и сухо, може да се извърши поливане в началото на месеца, за да се подпомогне процеса на залагане на плодни пъпки.

Грижите в плододаващите ягодови насаждения продължават с редовни окопавания и 1-2 поливания.
През септември ягодите продължават да залагат плодни пъпки. Важно е почвената повърхност да бъде чиста от плевели и почвата да е достатъчно влагозапасена. За да се запази насаждението в добро здравословно състояние през следващата вегетация, трябва да се направи едно пръскане срещу червени и бели листни петна с един от контактните фунгициди – Дитан ВГ, Тирам и др. Продължава подготовката на нови площи за засаждане на нови насаждения. Може да започне есенното засаждане с новия ягодов разсад. Младите растения до края на есента развиват мощна коренова система и това ги прави по-устойчиви на зимните студове.

Сортовете ягоди, които се използват масово за засаждане са:

  • Роксана, Горела, Покахонтас, Кембридж Фаворит, Зенга Зенгана, Белруби, Редгаунтлет и др.

През месец септември продължават наблюденията върху развитието на неприятелите и болестите.

През месеца се извършва третиране с Нуреле Д срещу корогризещи насекоми при ябълките и крушите. През септември е времето да се прецени нападението от златозадка и гъботворка. Това се прави за да се подготви навременна система за борба с тези опасни неприятели. Не трябва да се подценява визуалната преценка за степента на нападение от брашнеста мана при ябълката и късно кафяво гниене при дюля. Премахването на болните леторасти трябва да залегне като основна грижа при пролетната резитба.

През месец септември е масовата беритба на семковите видове. За да се предпазят плодовете от нападение на болести по време на съхранението им при беритбата им не трябва да се нараняват. Съществува опасност ларвите на някои неприятели като плодови оси, плодов червеи и др. да изпълзят и да намерят подходящи места за какавидиране – това ще увеличи тяхната плътност през следващата година. Листата , клонките и плодовете с видими признаци на болести по овощните култури внимателно почистете, изнесете от градината и изгорете. Така ще се намалят зимуващите форми на струпясването, ранното и късното кафяво гниене, загниване на завръзите, ръждата и др. Плододавалите издънки от капинови и малинови насаждения се почистват, изнасят или изгарят.

През септември се извършват основните подготвителни мероприятия за създаването на нови овощни насаждения на единични дървета, касис, ягоди, малини, и др. Площите на които не е било извършено риголване, се изорават дълбоко на 25-30 см с продълбочаване до 10-15 см. Преди това се внасят органичните и минералните торове в количества, съобразени с данните от почвения анализ. На почви с повишена киселинност – Ph под 5,5 се препоръчва и внасяне на 400-500 кг/дка сатурачна вар или смлян варови. Торовете се заорават с дълбока оран, след което до засаждането на овощните култури се извършват още 1-2 плитки почвообработки (дискуване, култивиране).