Овощарство - октомври » Съвети в земеделието

май 29, 2024

Овощарство – октомври

През октомври намалява продължителността на слънчевото греене и се увеличава броят на облачните, мъгливите и дъждовните дни. Температурата на въздуха се понижава с 5-6°С и опасността от ранни мразове се повишава значително.

Средната месечна температура в повечето овощарски райони е между 11 и 14°С, а по Черноморието – 14-15°С. Максималните температури достигат от 22 до 27°С, а минималните – между 2 и 3°С.
За повечето райони от страната месечната сума на валежите варира от 40 до 60 дм3/м2, а в планините – от 60 до 100 дм3/м2.

През октомври при всички овощни видове активно протича процесът на запасяване с резервни хранителни вещества.

В началото на месец октомври приключва беритбата на зимните сортове ябълки, круши и дюли. Беритбата трябва да се организира така, че най-късно до средата на месеца плодовете да се приберат. Късната беритба води до значителни загуби, намалява се съхраняемоста на плодовете, затруднява се запасяването на дърветата с асимилати за успешно презимуване.

След изпадането на листата трябва да се извърши есенната дълбока оран.

При нужда се извършва основно торене на овошките с фосфорни и калиеви торове в плододаващите градини.

Изрязват се и се изнасят от градините изсъхналите и заболели клони. Преди настъпването на зимните студове, стъблата на дърветата се варосват с 20-25% варна каша. Непосредствено след листопада при костилковите видове, като праскови и кайсии се прави пръскане с 2% бордолезов разтвор против къдравост и сачмянка при 80% листопад.

Подготвят се дръвчетата и мястото за засаждане на нови овощни градини. Към третата десетдневка на месеца започва и самото засаждане. Дръвчетата от овощния разсадник трябва да се изваждат задължително след изпадането на листната маса. През октомври можете да засаждате овощни дървета, като за целта посадъчните ями трябва да се изкопават 10 дни преди засаждането. В една яма преди засаждането се поставят 150-200 г суперфосфат и 60-80 г калиев тор.

През октомври се прибират и ремонтантните (два пъти плододаващи в годината) сортове малини и ягоди.

Продължава създаването на нови ягодови насаждения. Засаждането на ягодовия разсад трябва да приключи не по-късно от средата на месеца. При късно засаждане растенията не могат да се вкоренят достатъчно добре до настъпването на студовете и загиват. Препоръчва се засаждането през октомври да става с пикиран разсад и малко почва около корените.

Извършва се последна обработка на ягодови плододаващите насаждения. Почвата между редовете се обработва на 10-15 см, като растенията се загърлят леко.

Продължава изваждането и заготовката за съхраняване в хладилник на разсада за пролетно-лятно засаждане.