Овощарство - май » Съвети в земеделието

април 22, 2024

Овощарство – май

През май се увеличава интензивността на слънчевото греене, повишават се средните денонощни температури и количеството на валежите.

Средната месечна температура през май за повечето райони на страната е 16-18°С. Често дневните температури достигат 25-30, понякога 33°С. Средната минимална месечна температура е 9-10°С. С честота веднъж на 10 години се наблюдават чувствителни понижения на температурата до около 0 и под 0°С.
Количеството на валежите се увеличава под влияние на навлизащия от север по-хладен и влажен океански въздух. Валежите са кратки, но интензивни, съпроводени понякога от гръмотевици и градушки.

Овощните дървета са във фенофаза на интензивен растеж, при което се осъществява и активно деление на клетките в младите завръзи. Асимилатите от текущата фотосинтеза се насочват към изхранване и на плодовете.

 

Агротехнически мероприятия

  • Полагат се грижи за правилно прихващане и развитие на дръвчетата в новозасадените градини. Ако валежите са недостатъчни, извършва се поливане по бразди или в околостъблени чаши с 20-30 дм3 вода на дръвче. Насажденията се окопават и при възможност се мулчират. Филизят се стъблата на новозасадените дръвчета (ако не е проведено през април).
  • Извършва се филизене на част от ненужните леторасти в короните на младите дръвчета, с което формирането на правилна коронка на младите ябълкови, крушови и прасковени дръвчета се улеснява значително. С помощта на това мероприятие, проведено в началото на вегетацията, се отстраняват ненужните филизи и се създават условия за израстване на тези, които ще изграждат бъдещия скелет.
  • Пензират се леторастите в младите овощни насаждения. Пензирането на леторастите е ефективно средство за ускоряване на плододаването и увеличаване на добива от младите насаждения.
  • Провежда се прореждане на завръзите. В младите (2- и 3-годишни) насаждения част от завръзите по централния клон (водача) се отстраняват, за да не се допусне деформирането му и да се получи от него обрастваща дървесина.
  • Органичната маса от културите за зелено торене се заорава.
  • Почвата се поддържа чиста от плевели и се разрохква чрез редовни плитки обработки с култиватор, брана или фреза.
  • В края на месеца плододаващите овощни дървета се подхранват с 15-20 кг амониева селитра на декар.
  • При засушаване се напоява.

 

Растителна защита

Поради характерните високи температури и чести превалявания месец май е критичен за опазване на овощните насаждения от болести, неприятели и плевели.

Необходимо е да се извършват редовно прегледи и обследвания на културите и да се следи за появата и развитието на болестите и неприятелите. Провежда се интензивна растителна защита на овошките. При костилковите овощни видове се следи за нападения от сачмянка, брашнеста мана, плодови червеи, листни въшки.

Череша – бяла ръжда. Провежда се второ, следцъфтежно пръскане на овощните дръвчета през май с Делан 700 ВДГ – 0,05%, Фоликур 25 ВГ – 0.075% и др. Срещу черешовата муха се пръска към средата на месец май. По време на летежа на мухите при избистряне на плодовете се извършва третиране на средно ранните сортове череши с инсектицидите Вазтак нов 100 ЕК – 0,0125%. При късните сортове череши се провеждат 2 третирания.

Слива – сливов плодов червей. При плодове с големина на лешник се третира със следните инсектициди: Децис 2.5 ЕК – 0,05% и Суми алфа 5 ЕК – 0,02%. Същите препарати се използват и срещу сливовата плодова оса в началото на месеца при 5% повредени плодове.

Праскова – фенофаза нарастване на завръзите. Източен прасковен плодов червей – при повече от 1,5% повредени леторасти и плодове, третирайте с някои от следните инсектициди: Суми алфа 5 ЕК – 0,02%, Дурсбан 4 Е- 0,12%.

При семковите видове борбата е насочена срещу основните болести и неприятели – струпясване, брашнеста мана, загиване на завръзите при дюля, плодови червеи, листни въшки, многоядни неприятели – мъхнат бръмбар, майски бръмбар и др.

фенологични фази болести и неприятели мероприятия препарати
от началото на май до средата на юни струпясвяне – този период е изключително важен в борбата срещу струпясването. Болестта се развива по плодовете и по листата. При ненавременна борба с болестта реколтата може да бъде унищожена напълно. При наличие на валежи и висока влажност, заразяването на плодовете протича през целия период до наедряването им колкото орех могат да се използват препарати за едновременна борба и срещу причинителя на брашнестата мана като: Пънч 40 ЕК – 0,075%; Систан супер 24 ЕК – 0,03%; Скор 250 ЕК – 0,02%;  Шавит Ф 71,5 ВП – 0,2%; Пръска се при фаза на плода с големина на лешник с препаратите Каптан 50 ВП – 0,3%; Мерпан 80 ВДГ – 0,15% и др.
брашнеста мана – през този период болестта се развива най-силно, като се заразяват само младите листа и леторастите изрязване на леторастите с признацци на болеста може да се използва един от фунгицидите посочен за едновременна борба срещу струпясването или регистрираните за тази болест фунгициди
листоминиращи молци Ако е проведено пръскане с инсектицидите, посочени в предшестващия срок, не се налага провеждане на пръскане. В противен случай се налага пръскане не по-късно от 8-ми до 10-ти май с един от следните инсектициди: Вазтак нов 100 ЕК – 0,015%; Децис 2,5 ЕК – 0,03%;  Дурсбан 4 Е – 0,1%; Нуреле Д – 0,05%; Суми алфа 5 ЕК – 0,02% и др.
ябълкова плодова оса Децис 2,5 ЕК – 0,03%
първа половина на май пръскане срещу ябълков плодов червей – първо поколение пръска се в началото на снасяне на яйцата или 4-8 дни по-късно с: Алсистин 25 ВП – 0,04%; Димилин 25 ВП – 0,04%; Номолт 15 ЕК – 0,05%. При липса на един от горните препарати се извършва третиране във фаза на яйцата – черна главичка с един от следните инсектициди:  Дурсбан 4 Е – 0,12%; Нуреле Д – 0,05%; Релдан 40 ЕК – 0,12% и др. инсектициди регистрирани за борба с ябълковия плодов червей.
втора половина на май пръскане срещу ябълков плодов червей – първо поколение използва се един от фосфороорганичните инсектициди при първото пръскане
края на май пръскане срещу ябълков плодов червей – първо поколение Релдан 40 ЕК – 0,12%; Дурсбан 4 Е – 0,1%; Нуреле Д – 0,05%; Суми алфа 5 ЕК – 0,02%
калифорнийска щитоносна въшка – пръскане срещу ларви от първо поколение Нуреле Д – 0,05%; Дурсбан 4 Е – 0,1%;