Зеленчуци - януари » Съвети в земеделието

май 19, 2024

Зеленчуци – януари

Средната месечна температура в Северна България и високите полета е между 0 и -3°С, по Южното Черноморие и долината на река Струма до 3°С в планините от -7 до -3°С. Месечната сума на валежите е 30-50 л/кв.м, а по ниските части на планините и югоизточните райони от 60 до 100 л/кв.м. Дни позволяващи работа на полето – 9.
Януари е изключително натоварен за градинарите, които произвеждат разсад. Още в началото на януари се подготвят за следващото производство оранжериите и парниците, като се почистват, дезинфекцират и изорават.

Засяването започва, когато температурата на почвата достигне 20°С. Един от препоръчителните сортове пипер е Донат (Дакота) – хибрид, подходящ за отглеждане в полиетиленови и стъклени оранжерии. Сроковете за сеитба са 1-5 януари или 25 януари – 5 февруари. От доматените сортове за оранжерийно производство е подходящ ранозрелия полудетерминантен хибрид Магнус F1, който се засява между 15 и 20 януари.

В неотопляемите оранжерии и полиетиленовите съоръжения, както и в защитените парници се засяват репичките. Сеитбената норма е 2-3 г на квадратен метър.
Към 15 януари се засяват семената на пипера, зелето и карфиола. Преди засяването те се обеззаразяват с подходящи препарати. Залагат се за рътене ранните картофи в помещения с температура 15-18 градуса, като предварително се почистват от прорасналите кълнове.

Времето е подходящо за торене с оборски тор, суперфосфат и калиеви торове след направен почвен анализ и потребностите на почвите. В благоприятните за работа дни е добре да се приготви почвената смес, която ще се използва за разсаждане от равни части чимова пръст и обгорял оборски тор с прибавка на речен пясък.