Зеленчуци - октомври » Съвети в земеделието
Зеленчуци – октомври

Средната месечна температура в равнинната част на страната е между 11-14°С, по Черноморието – 14-15°С, във високите полета 8-11°С, в планините 4-8°С. Месечната сума на валежите е между 40-60 л/кв.м, в планините е 60-100 л/кв.м. Възможно е образуването на слани. Дните позволяващи работа на полето са 24.

През месец октомври грижите на зеленчукопроизводителите продължават и са насочени към доотглеждане, беритба и реализация на късните зеленчукови култури.

Трябва да се знае, че с предимство се прибират чувствителните на слани и ниски температури култури, като домати, пипер, патладжан, броколи, карфиол и други.

Към края на месеца започва и прибирането на праза и късното зеле, с което се поставя и края на активната работа на полето.

През октомври се извършва предзимно засаждане на лук за зелено, зимен чесън, салата, спанак и главесто зеле. Използват се устойчиви на ниски температури сортове и хибриди.

При зелето в началото на октомври се засаждат сортовете Дербентско, Спринт, Т-16 F 1 и други, а в края на месеца сорта Бесапара и аналогични на него хибриди. При неспазване на сортовата агротехника различните сортове зеле не формират глави, а стрелкуват през пролетта.

Растителнозащитни мероприятия при зелето се провеждат само в краен случай. След прибирането започват профилактични мероприятия. Събират се и се изгарят растителните остатъци носители на различни болести и някои форми на неприятелите. Започва есенната