Периодът е много важен за производството на зеленчуков разсад. При производството му най-главното е да се поддържа оптимален топлинен, воден и светлинен режим, за да се избегне прерастване на разсада или заболяване от “сечене” и други болести.
В началото на март се засаждат ранните картофи при температура на почвата около 8-10 градуса. Площта се набраздява на разстояние 60 см. Рътените картофи се поставят с кълновете нагоре в браздите на разстояние 20-25 см. Покриват се с 6-8 см почва.
Баклата може да се засее още в началото на март. При пролетно засяване не съществува опасност от измръзване, защото в ранния си стадий тя издържа на температури до няколко градуса под нулата. Засява се на редове, разстоянието между които е 50 см., а между семената в реда – 8-10 см. През първата половина на март, когато разсадът от домати за ранно производство образува втори лист се пикира в полиетиленови оранжерии или полутопли парници. За да не се повреди разсада при изваждането е необходимо почвата предварително да се полее. Подходящо разстояние за пикиране на доматите е 10х10 см. След пикирането култивационните съоръжения се проветряват.
През втората половина на март се засява пипера и патладжана, а след 10-15 дни и доматите за средно ранно полско производство. За осигуряване на висококачествен разсад на 1 кв.м. се засяват 8-10 гр. семена от пипер, 2-2.5 гр. домати и 3-4 гр. патладжан. Борбата срещу различните почвообитаващи гъби и предпазването на растенията от сечене се провежда, като леглото на семената трябва да се напраши с медсъдържащи препарати в случай , че семената не са обеззаразени. Преди да се покрият семената с торова смес се разхвърля и примамка срещу поповото прасе. Борбата с почвообитаващите гъби, освен с напрашаване с медсъдържащи препарати, може да се води и с поливане на лехите, след сеитба, с бордолезов разтвор 0.5% до 5л./кв.м. Лехите се покриват с полиетилен за да се запази влагата и повиши температурата. Водният лук и празът за разсад могат да се засеят на открити лехи при наличие на подходяща температура. През март месец се сеят всички кореноплодни зеленчукови култури – моркови, репички и др. Засява се също и магданоза. В края на месеца може да се засадят салатата, алабаша и др. Време е да се засее градинският грах, ако това не е станало през февруари. При първа възможност за работа на открито през пролетта трябва да се обърне внимание на засетия през есента спанак. Трябва да се подхрани с около 20 гр. на кв. м. амониева селитра и да се прекопае. Ако спанакът е засят през февруари е необходимо след поникването да се подхрани с 10 гр. на кв.м. амониева селитра, а така също и при суша да се полее веднъж.
През месец март се сеят всички кореноплодни и листни зеленчуци.
На открито се засяват или засаждат:
Култура |
Срок на сеитба | Температура на поникване, °C |
Сеитбена норма кг/дка |
Брой растения |
Бакла едра | 10-25.III | 6-8 | 18-20 | 5 000 |
Грах | 1-10.III | 4-8 | 15-18 | 80 000 |
Зеле главесто | 25.III-10.IV | 8-10 | 0.06-0.08 | 35 000 |
Зеле цветно | 25.III-10.IV | 8-10 | 0.06-0.08 | 35 000 |
Копър | 5-15.III | 3-4 | 1.5-2.5 | 600 |
Лук за арпаджик | 20.II-10.III | 2-3 | 8-10 | 100 000 |
Лук за глави | 20.II-10.III | 2-3 | 50-60 | 100 000 |
Зеле ср.ранно | 25.III-1.V | 8-10 | 0.06-0.08 | 3500-4000 |
Моркови ранни | II-III | 4-5 | 0.6-0.8 | 150 000 |
Магданоз | 15.III | 2-3 | 0.7-1 | 500/кв.м. |
Репички | 15-30.III | 2-3 | 1.2-2 | 80 000 |
Пащърнак | 15.III-10.IV | 8-10 | 0.5-0.7 | – |
Салатно цвекло | 30.III | 5-6 | 2-3 | 20 000 |
Салати | 20.III | 2-3 | 0.03-0.035 | – |
Чесън летен | II-III | 2-3 | 100-150 | – |
В полиетиленови оранжерии без отопление около средата на месеца се засаждат доматите и пипера, а към края на периода и краставиците.