Животновъдство - юни » Съвети в земеделието

април 23, 2024

Животновъдство – юни

Говедовъдство

За повишаване и поддържане на маслеността на кравето мляко през пасищния период е препоръчително да се изхранват на кравите богати на сурови влакнени фуражи – сено и слама. През летния сезон за да се поддържа висока млечност от крава е необходимо редовно поене с чиста прясно течаща вода най-малко три пъти дневно, а през по-горещите дни по 4-5 пъти.

 

Свиневъдство

Често явление при отглеждане на свине майки е така нареченото лятно безплодие, изразяващо се в нарушение на репродукцията – трудно заплождане, аборти, раждане на мъртви прасенца и др. Основни причини за това са високата температура и подлагането на различни стрес фактори. За да се избегне лятното безплодие фермера трябва съхрани апетита на свинете като изхранва качествени фуражи. Осеменяването да става сутрин рано и в късния следобед. В помещенията където се отглеждат животните да се осигури оптимален микроклимат. При горещини в помещението животните са отпуснати, вяли, пият твърде много вода, апетитът им се влошава значително, намалява консумацията на фураж. Вследствие на това се понижава прирастът, млечността и други основни показатели на продуктивността. За да се спасят животните от жегите, препоръчваме следното:

  • да се спазват нормите за гъстота на отделните категории животни в помещенията;
  • да се засили проветряването /въздухообменът/ на помещенията;
  • охлаждане на въздуха /изпарително охлаждане/ – добър временен ефект може да се получи чрез разпръскване на вода чрез налягане, чрез което се постига известно понижаване на температурата и повишаване на влажността на въздуха;
  • всички основни дейности в свинефермата /хранене, заплождане, контрол/ се извършват сутрин /между 6 и 8 часа/ и в късните следобедни часове /между 18 и 20 часа/.

 

Птицевъдство

Температурата на въздуха в помещението влияе върху продуктивността на носачките, върху консумацията на фураж и неговото оползотворяване, върху качеството на яйцата. За да се избегнат отрицателните последици от влиянието на високите температури върху кокошките носачки, препоръчва се през лятото да им се дават комбинирани фуражи, обогатени с протеин, аминокиселини, витамини, минерални вещества е др., което ще позволи с по-малко изразходван /реално изяден/ фураж птиците да поемат всички необходими им за деня хранителни вещества.