Австрийските фермери подкрепят употребата на глифозат » Съвети в земеделието

април 23, 2024

Австрийските фермери подкрепят употребата на глифозат

Акценти

  • След интензивен дебат ЕС разреши употребата на глифозат до 2022 г.

ЕК позволи влагането му в селскостопанските дейности, но Австрия опитва да го забрани.

Австрийските фермери се застъпиха за употребата на глифозат. Те се надяват Европейската комисия да определи като незаконно решението на правителството да наложи пълната забрана върху влагането му в селскостопанските дейности.

Тази година на 2 март Австрия стана първата държава-членка на ЕС, която предложи пълна забрана на глифозата. Долната камара на парламента прие законопроекта на 2 юли. Въпреки това той се нуждае от одобрението и на горната камара преди президентът Александър Ван дер Белен да го подпише и одобри като закон.

След интензивен дебат ЕС разреши употребата на глифозат до 2022 г. Така австрийското правителство ще се нуждае от зелена светлина, за да изпълни предложената забрана.

Употребата на глифозат среща както голяма подкрепа, така и сериозна съпротива. В последните години това е една от темите, по които така и не може да се намери консенсус.

Според екоактивисти глифозатът вреди на околната среда, замърсява почвата и нанася щети на биологичното разнообразие.

От своя страна през 2015 г. Международната агенция за изследване на рака (IARC) направи оценка и определи хербицида като „вероятно канцерогенен за хората“.

Световната здравна организация (СЗО) пък одобри употребата на глифозат и заявяви, че е малко вероятно той да застрашава човешкото здраве. Същото становище споделиха Европейският орган за безопасност на храните (ЕОБХ) и Европейската агенция по химикали (ECHA).

От своя страна фермерите се питат, каква е алтернативата на хербицида и по-скоро подкрепят неговата употреба.

 

Сродни публикации