Австралия търси сезонни работници за земеделието си » Съвети в земеделието

април 24, 2024

Австралия търси сезонни работници за земеделието си

Акценти

  • Австралийското правителство пусна специални рекламни клипове в социалните мрежи, страната се окачествява като "най-доброто работно място на света"

Австралия изпитва остър недостиг на работна ръка, особено в селското стопанство.

Затова правителството ще облекчи издаването на визи за чужденци, готови да работят сезонно във фермите на страната.

От съобщение на правителствения пресцентър в Канбера става ясно, че властите ще включат нови 13 държави в програмата за временни визи. Сред тях са Индия, Бразилия, Мексико и Филипините, както и държави от Европейския съюз – Латвия, Литва и Хърватска.

Още през юли в програмата бяха приети Гърция и Еквадор. За някои вече участващи страни бяха увеличени и квотите. Целта на програмата е да привлече повече работна ръка. Tака дават на чужденците възможност да останат до три години на Петия континент.

За да осъществи идеята си, австралийското правителство пусна специални рекламни клипове в социалните мрежи. Страната се окачествява като „най-доброто работно място на света“. Получилите специалната временна работна виза ще бъдат насочвани с предимство към селскостопанските региони, за да помагат на полето и в отглеждането на животни. Програмата е насочена към жителите на по-бедни държави, но кандидатите трябва да имат познания по английски език, както и поне основно образование, поясняват от службата за имиграция.

От националния фермерски съюз поздравиха мярката, но смятат, че тя все още не е перфектното решение на проблема с липсващата работна ръка. Стопаните настояват за въвеждането на специална виза за сезонни работници в агросектора. През миналата година по досегашната програма в Австралия са пребивавали 150 хиляди чужденци, като тенденцията е броят им да намалява.

 

За автора

Сродни публикации