Аварии на полето оставиха много села без вода » Съвети в земеделието

май 16, 2022

Аварии на полето оставиха много села без вода

Акценти

  • Вече седмици продължава търсенето на мястото на аварията в землището на село Симеоново

Тръбите на водопроводната мрежа минават под ниви със селскостопански култури.

Десетки села в община Тунджа останаха без вода в летните горещини. Заради възникналите аварии екипи на ВиК-Ямбол работят ежедневно за отстраняване на повредите, съобщи БНР.

Вече седмици продължава търсенето на мястото на аварията в землището на село Симеоново. За съжаление такава е ситуацията и в Асеново.

Специалистите споделят, че при подобни ситуации е много трудно да се намери точното място на проблема. Много от тръбите минават под нивите, които са засети с пшеница, рапица и слънчоглед. Това възпрепятства локализирането на аварията.

Проблемите основно са породени заради амортизацията на водопроводната мрежа. В 44-те села от община Тунджа тя е била изградена през 60-те и 70-те годни на миналия век. За подобни съоръжения това е дълъг период от време и това ясно личи от честите аварии, които трябва да бъдат отстранявани.

Кметът на общината Георги Георгиев обясни, че тръбите са основно етернитови. Гумените връзки по тях отдавна вече не изпълняват качествено функциите си и често от там избива вода. По тази причина се налага да се локализират течовете.

Към момента се търси частично решение на проблема и за целта се разработват проекти за спечелване на европейско финансиране.

 

Сродни публикации