Растения, които гонят къртици » Съвети в земеделието

май 20, 2024

Растения, които гонят къртици

Публикувано в: Растения
 • Rummil
  Rummil на: 26.06.2020 в 0:15 #40754

  Проблемите с къртиците са често срещани, особено през пролетно-летния сезон обикновено активността на къртиците и сляпо куче се завишава. Ето няколко растения, които гонят къртици.
  Род Фритилария (сем.Liliaceae) включва над 130-140 растения, разделени в 8 подрода. Всяко растение е уникално по рода си, но всички са обединени спрямо формата на цвета. Фритилариите са наречени още ведрици и представляват интерес за цветарите от много години. Доказано е, че всички части на растенията са отровни и съдържат ароматни вещества в ликовицата, които прогонват земеровещите гризачи.
  Рицинът се слави като едно от най-отровните растения на земята. В същото време от него се приготвят козметика, фармацефтични продукти и редица други. Рицинът е известен и с това,че пропъжда/отблъсква всякакви земеровещи гризачи, а и не само.
  Epurga lathyris. За нея не е 100% потвърдено, но нищо не пречи да се опита. Растението е отровно и предизвиква кожни алергии при допир с млекоподобния сок, който отделя при нараняване. Не се предлага в търговската мрежа, но на помощ може да дойде някой съсед или приятел. Не е изключено да я откриете в диво състояние.
  Но най сигурно за борба с къртици е дв се обърнете към специалисти. Примерно магазинът otrovi.com располага с повече от 50 различни продукти за борба с къртъци сляпо куче.

Трябва да влезете в профила си, за да отговорите в темата.